ONTSLOTEN GRANEN

Jaren geleden was ik in de dierenwinkel op zoek naar het perfecte hondenvoer voor mijn Boomer puppy, Bella. De brokjes die ik van de fokker had meegekregen waren bijna op en ik wilde nieuwe brokjes kopen.

 

Terwijl ik door de winkel liep, viel mijn oog op een zak hondenvoer met daarop de term “ontsloten granen”. Tijdens mijn studiejaren werd me duidelijk wat de term “ontsloten granen” precies betekent en waarom “ontsluiten” zo belangrijk is.

 

Ontsloten Granen

We beginnen bij de celwand van plantaardig materiaal zoals bijvoorbeeld groenten en granen. Deze wand bestaat voornamelijk uit cellulose en geeft het plantaardig materiaal niet alleen stevigheid, maar beschermt het ook. In die cellen zitten allerlei belangrijke voedingsstoffen die jouw hond nodig heeft om gezond te blijven.

 

Maar wist je dat jouw hond een belangrijk enzym mist dat cellulose kan verteren? 

 

Dit enzym heet cellulase, en het helpt bij het afbreken van de cellulose uit dit plantaardig materiaal. Omdat jouw hond dit enzym niet heeft, is hulp nodig om de voedzame stoffen uit die “gesloten” cellen te halen. 

 

Het woord ‘ontsluiten’ verwijst dus naar het proces waarbij de cellen worden geopend. Dit proces kan worden bereikt door bijvoorbeeld de groenten te koken. Waarbij dan sommige cellen kapot gaan terwijl andere juist flexibeler worden.

 

Voedingsstoffen die voorheen ontoegankelijk waren, zijn nu beschikbaar voor de spijsvertering van je hond.

 

De kunst van het koken

Bij het koken van plantaardig materiaal reageren niet alle cellen hetzelfde. Sommige bevatten minder cellulose en zullen gemakkelijker kapot gaan tijdens het kookproces, terwijl andere steviger zijn. 

 

Een goed voorbeeld hiervan is broccoli, waarbij het kookwater een groenige kleur krijgt door het vrijkomen van voedingsstoffen uit de gebroken cellen. 

 

Fijnmalen voor een betere verteerbaarheid

Als jouw hond gevoelig is voor grove celstructuren, kan het eten hiervan leiden tot spijsverteringsproblemen, zoals bijvoorbeeld diarree. Dan is het noodzakelijk om de cellen zo fijn mogelijk te malen, zodat de spijsvertering soepel verloopt en alle voedingsstoffen optimaal worden benut.

 

Conclusie

Het ontsluiten van granen in de hondenvoeding met “ontsloten granen” speelt dus een belangrijke rol in het beschikbaar maken van voedingsstoffen voor jouw trouwe vriend. Door het proces van het openen van de cellen worden voedingsstoffen toegankelijk, wat essentieel is voor een uitgebalanceerde voeding.

 

Ik hoop dat deze informatie nuttig voor je was en je meer inzicht heeft gegeven in het belang van “ontsloten granen” in hondenvoeding. 

 

Mocht je nog vragen hebben of meer willen weten, aarzel dan niet om contact op te nemen en ik wens jou en jouw trouwe viervoeter een fantastische week vol avonturen en knuffels!