SERIEUS? VOEDINGSADVISEUR VOOR HONDEN?

Op feestjes wordt me wel vaker gevraagd: “hé, werk je nog steeds voor Rients?”

 

Rients is mijn partner en hij heeft een bouwbedrijf….

 

“Ja, dat klopt, ik doe zijn administratie. Maar ik doe ook iets anders sinds jaren. Ik ben voedingsadviseur voor honden.”

 

Vaak hoor ik dan: “Een voedingsadviseur voor honden? Serieus?”

 

Ja, serieus! 

 

Sommige vinden het belachelijk. “Maar, het is toch maar een hond?” Andere zeggen: “Nou, ik geef mijn hond voer X en hij doet het er fantastisch op.”

 

Als we dan over koetjes en kalfjes verder vertellen zijn de mensen (van dat voer waar hun hond het zo fantastisch op doet) toch wel vaak nieuwsgierig wat ik van hun voer vind, en vragen er dan voorzichtig naar.

 

Ik vertel dan dat het beoordelen van hondenvoer afhangt van verschillende factoren zoals leeftijd, ras en gezondheid. Of het voer compleet is of dat er toch nog essentiële voedingsstoffen aan toegevoegd moeten worden. 

 

Mij hoor je dan ook vaak de term EPIGENITICA noemen.

 

Want niet alleen het DNA (de zogenoemde genen van een hond) is bepalend maar ook belangrijk zijn de omgevingsfactoren zoals levensstijl, stress, gedrag, luchtverontreiniging, voeding, welke schoonmaakproducten gebruik je en nog veel meer. 

 

In 2015 ontdekten wetenschappers van de Stanford University dat 75% van de verschillen in het immuunsysteem tussen identieke tweelingen (die hetzelfde genetisch materiaal delen) werden veroorzaakt door invloeden uit de omgeving.

 

Want voedingsstoffen, zoals bijvoorbeeld vitaminen en mineralen, werken niet alleen samen maar ze kunnen elkaar ook tegenwerken, afhankelijk van de leef omstandigheden. Het kan dus soms een hele klus zijn om ervoor te zorgen dat je hond in balans is. 

 

Als je twijfelt over het voer van je hond en of het wel alle belangrijke voedingsstoffen bevat, kun je altijd contact met mij opnemen. Samen kunnen we bekijken of zijn voeding wel bij hem past en of we eventueel aanpassingen moeten maken. Want een gezonde en blije hond begint immers met goede voeding en een passende levensstijl.

 

Ik wens jou en jouw trouwe viervoeter een fantastische week vol avonturen en knuffels!

 

Antoinette 💚